Skigebieden in Frankrijk

skiën in FrankrijkSkigebieden in Frankrijk, dat zijn vaak grote skigebieden met veel afdalingen, en met enorm veel goede faciliteiten. Eigenlijk net zo als in de andere geliefde wintersportbestemmingen zoals bijvoorbeeld Tirol.

Toch zijn er, ondanks al die overeenkomsten, een paar hele grote verschillen, die je vaak als wintersporter niet eens bemerkt. Tenzij je jaren niet in Frankrijk geweest bent, en daar voor het eerst de wintersport gaat doorbrengen.

De skigebieden in de andere Alpenlanden liggen vaak niet ver van gemoedelijke skidorpen. De skigebieden liggen hoog in de bergen, en de skidorpen liggen in het dal.

Heel anders dan de meeste skigebieden in Frankrijk. Vanzelfsprekend liggen hier de skigebieden ook hoog in de bergen. Vaak overigens hoger dan in veel andere wintersportlanden. Alleen de skidorpen liggen meestal in Frankrijk op ongeveer dezelfde hoogte als de pisten.

Dat komt omdat in de andere wintersportlanden de skipisten gebouwd zijn toen de meeste dorpjes al eeuwen bestonden. In de Franse Alpen daarentegen zijn de skipisten aangelegd op plekken waar bijna niemand woonde. Dus de skidorpen moesten ook geheel van de grond af aan worden gebouwd.

Vandaar ook nog een ander verschil. De skidorpen in Oostenrijk en bijvoorbeeld in Duitsland, zijn vaak rond de kerk gebouwd. Ze bestaan uit winkeltjes, restaurants, hotels en huizen waar mensen het hele jaar door wonen.

De skidorpen in Frankrijk, daar wonen doorgaans nagenoeg geen mensen. De dorpen bestaan hoofdzakelijk uit hotels en dergelijke. Vaak zijn dit ook onpersoonlijke betonnen flatgebouwen, en vaak lang zo mooi niet als elders in de Alpen.

5 mooie skigebieden in Frankrijk

Deze 5 skigebieden staan in willekeurige volgorde, een ieder heeft zijn eigen voorkeuren.

  • Val d’Isere in L’Espace Killy
  • Chamonix
  • Les Saisies (Savoie)
  • Châtel
  • Auron ligt in Alpes du Sud

Is het plezier aan de wintersport in Frankrijk een stuk minder groot? Tsja, als je liever in een gemoedelijke omgeving wilt verblijven, dan is het in ieder geval erg verstandig om eerst goed te kijken naar de situatie bij het betreffende skigebied in Frankrijk. Niet overal zijn er echt gemoedelijke hotels.

Vanzelfsprekend overal in de Franse skigebieden goed verzorgd, maar een dagje winkelen, of bezienswaardigheden bekijken is niet overal mogelijk, vaak kan je ook niet één, twee, drie een uitstapje maken. Het is allemaal wat meer direct bij het skigebied.

Maar, over één ding moeten we wel erg duidelijk zijn. De afdalingen zijn nu juist vaak in Frankrijk wat meer uitdagend, en er zijn vaak meer mogelijkheden om buiten de pisten onderweg te gaan. Bovendien ligt er in de Franse Alpen vaak veel meer sneeuw, soms wel tot 10 – 12 meter, dan in landen als Oostenrijk of Duitsland, waar steeds vaker de sneeuwkanonnen het witte werk moeten doen.

Dus naar welk land je moet gaan voor de komende winter, dat hangt voornamelijk van je eigen wensen af, en vooral of voor jou sneeuwzekerheid en kwaliteit van de afdalingen belangrijker zijn dan een gemoedelijke sfeer.

Eén ding is wel overduidelijk, Frankrijk is in de winter erg mooi, maar de Après-ski is volgens veel toeristen nergens beter dan in het Oostenrijkse Tirol, hoewel de Franse skihutten wel met een grote inhaalslag bezig zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *