Winterbanden Oostenrijk

Ga je de komende winter met de auto naar Oostenrijk voor de wintersport, dan moet je bijzonder goed opletten, of de auto voldoet aan de regels voor winterbanden in Oostenrijk, en aanverwante regels betreffende verplichtingen voor het verkeer.

Vanaf 1 november, tot en met 15 april, is het plicht om in Oostenrijk te rijden op winterbanden. Plicht? Nou ja eigenlijk ook weer niet. Je moet winterbanden gemonteerd hebben op de auto, en denk er om dat het reservewiel hier ook aan moet voldoen, bij winterse omstandigheden. Dat wil zeggen er valt sneeuw, er ligt sneeuw, de gevallen sneeuw is aan het dooien, er ligt ijs op de weg, of het is aan het regenen, en het water op de weg is gedeeltelijk of geheel aan het bevriezen.

Maar, onder deze regel kan je ook weer uitkomen. Zomerbanden met sneeuwkettingen is ook voldoende bij dergelijke omstandigheden.

winterband met sneeuwketting

Verder ben je altijd verplicht bij dergelijke omstandigheden, om sneeuwkettingen bij je te hebben, en de sneeuwkettingen ook te monteren als de omstandigheden hierom vragen, of als de plicht tot monteren is ingesteld. Dit laatste kan door middel van borden waarop duidelijk te zien is dat het verplicht is, om als deze verplichting op de radio wordt omgeroepen. Vaak is dat bij sneeuwval op hoger gelegen wegen, passen, en dergelijke.

Je moet dus eigenlijk ook wel de radio aan hebben staan, bij minder goede omstandigheden. Let daar dan ook op de borden langs de weg, waarop de frequenties van lokale radiostations staan aangegeven.

Een mooi voorbeeld van een populaire vakantiebestemming waar dit nogal eens voorkomt, is bijvoorbeeld het Zillertal in Tirol.

Let ook goed op de borden, en de eventueel gesloten slagbomen op sommige hoger gelegen wegen. Slagboom dicht, geen toegang. Dus niet snel slagboom openen en doorrijden. Geeft een bord aan dat de weg dicht is, rij dan ook niet door. De straffen hiervoor zijn bijzonder hoog, en bij een ongeval kan dit zelfs gevangenisstraf worden.

Bovendien ben je verplicht om een verbanddoos bij je te hebben, een gevarendriehoek, en een reflecterend hesje, dat je bij pech en dergelijke ook verplicht aan moet trekken.

Geen winterbanden in Oostenrijk?

Voldoen je niet aan deze regels, zouden we je haast de komende winter adviseren om vooral niet naar Oostenrijk af te reizen.

De reden waarom is eigenlijk duidelijk. De overheid in Oostenrijk is het een beetje zat dat deze regels veelvuldig worden genegeerd door toeristen, en de vele ongevallen daardoor natuurlijk ook.

Daarom zal de politie ook de komende winter extra alert zijn op buitenlanders die zich niet aan de regels houden, en streng straffen. Controles worden vaker gehouden, en ook alcoholcontroles worden vaker gehouden.

Geniet daarom ook de komende winter van de wintersport in Oostenrijk, hou je echter aan alle regels, ook op de pisten, en schaf gewoon voor vertrek al winterbanden aan, en laat deze monteren. Het is immers voornamelijk voor je eigen veiligheid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *