Skigebieden in Oostenrijk

De prachtige skigebieden in Oostenrijk, verheug jij je ook al zo op het komende winterseizoen?

Om heel eerlijk te zijn, echt winters ziet het er nog niet uit, want in sommige delen van Oostenrijk werd nog een temperatuur gemeten van rond de 20 graden, en dan bedoelen we boven nul. Maar er is goede hoop, de eerste sneeuwval, hetzij niet echt veel, zit er aan te komen.

En natuurlijk duurt het nog ruim drie weken voordat de meeste skigebieden in Oostenrijk open gaan, want dat is meestal zo één a twee weken voor kerst.

Wintersport in Oostenrijk

De skigebieden in Oostenrijk onderverdelen

De skigebieden in Oostenrijk kan je wat dat betreft heel makkelijk in drie delen onderverdelen. En dat helpt toch wel veel wintersporters om een skibestemming te kiezen.

1. Klein en lokaal
De erg kleine en vaak lokale skigebiedjes van maximaal 2 kilometer pisten. Deze zijn meestal alleen open wanneer er voldoende sneeuw is gevallen.

2. De middelgrote en vaak erg gezinsvriendelijke skigebieden
Middelgroot, zo rond de 40 a 50 kilometer pisten. Deze skigebieden liggen meestal zo rond de 2000 meter hoogte. Net hoog genoeg voor echte sneeuw, mits het niet echt een slechte winter is, maar dit soort skigebieden heeft voldoende capaciteit om ook voldoende kunstsneeuw te fabriceren.

Deze skigebieden gaan meestal midden december open, nadat de eerste sneeuw zo eind november op de hoogte van het skigebied is gevallen. Doorgaans moet je ook rekenen op 10 dagen sneeuwval voordat er voldoende sneeuw ligt. Meestal springen vanaf begin december de sneeuwkanonnen een beetje bij in de sneeuwproductie.

Maar dit soort gebieden heeft dus nagenoeg zeker sneeuw, alleen is het mogelijk dat de afdalingen beneden de 2000 meter gesloten zijn.

3. De erg grote en vaak hoger gelegen skigebieden
Dit zijn de skigebieden die erg hoog liggen, en waar je vaak ook in de zomermaanden, of al vroeg in het najaar van de sneeuw kunt genieten.

Bekende voorbeelden zijn Sölden (Tirol), Kitzsteinhorn (Salzburg), de Pitztaler Gletscher (Tirol) en de Hintertuxer gletscher(ligt in het Tuxertal, een zijdal van het bekende Zillertal in het district Schwaz), en natuurlijk de andere gletscherskigebieden.

Doorgaans kan je hier vanaf eind september of begin oktober al prima skiën, want door de hoge ligging valt hier vaak zelfs in de zomer al voldoende sneeuw.

Mocht je nog geen wintervakantie geboekt hebben, let dan de komende weken goed op. De lange termijn verwachting voor het weer, over drie maanden, geeft aan dat de kans op veel te warm weer erg groot is, vooral begin volgend jaar. Hoeveel neerslag er komt wordt daar niet bij vermeld, maar de Oostenrijkers liggen erg goed in dit soort voorspellingen.

Te warm kan twee dingen betekenen: Heel veel regen en (natte) sneeuw, of veel föhnwind vanuit het zuiden. Bij beide opties gaat het lawinegevaar omhoog.

Hoeveel sneeuw er komt weten we dus niet, maar uitwijken naar hoger gelegen skigebieden zal wellicht geen overbodige luxe worden.

Onthoud altijd dat als je uitgerust wilt aankomen naar en van je wintersportvakantie, neem dan een hotel onderweg. Voor Tirol is Zuid Duitsland dan een goede optie, steden als Ulm en Memmingen. Bekijk ook de hotelovernachtingkaart van Duitsland.