Winterbanden Frankrijk

Winterbanden zijn in Frankrijk niet wettelijk verplicht, maar op sommige straten en wegen wel. Dat de winterband niet bij wet verplicht is, is eigenlijk ook wel logisch, want in sommige delen van Frankrijk kan het enorm hard sneeuwen waarbij er soms wel tot 12 meter sneeuw in één winter kan vallen. In andere delen van Frankrijk zien de inwoners alleen sneeuw als er beelden op de televisie te zien zijn.

Maar, als je naar Frankrijk gaat voor de wintersportvakantie, zal je naar alle waarschijnlijkheid toch te maken krijgen met het verplicht gebruiken van winterbanden. Aangezien je meestal geen vier extra banden bij je hebt, kan je er dus voor het gemak van uitgaan, dat winterbanden voor de wintersport in Frankrijk verplicht zijn, en onder de auto gemonteerd moeten zijn, voordat je naar Frankrijk gaat.

Deze verplichting is van toepassing als er een bord langs de weg staat, om de verplichting aan te geven. Dat is normaliter een driehoekig wit bord, met rode rand, en een zwarte sneeuwvlok in het midden. Niet te verwarren overigens met blauwe ronde borden met een band er op. Als je goed kijkt zie je op de band een sneeuwketting zitten. Dit bord geeft dus de verplichting aan om sneeuwkettingen te monteren.

En je kunt het waarschijnlijk al raden, deze borden staan vaak op wegen naar de skigebieden in Frankrijk. En dan met name op de bergstraten die vanaf de snelwegen direct naar de wintersportdorpen gaan, c.q. naar de skigebieden.

Winterbanden Frankrijk verplicht

Je kunt natuurlijk, en al helemaal niet als je nog nooit in de plaats geweest bent war je wilt gaan skiën, vooraf zien of er een bord staat dat winterbanden verplicht zijn. Dus eigenlijk kan je gewoon stellen dat je het zekere voor het onzekere moet nemen, en dus verplicht winterbanden onder je auto moet hebben, als je naar de Franse bergen gaat voor de wintersport. Want als er immers genoeg sneeuw ligt om te skiën, kan het ook glad genoeg zijn voor winterbanden.

En dat is natuurlijk ook van toepassing voor het bij je hebben van sneeuwkettingen. Vooral ook omdat de meeste Franse skigebieden, en de vaak direct bij het skigebied gelegen skidorpen, vaak bijzonder hoog liggen.

Overigens kunnen in sommige delen van de Franse Alpen daadwerkelijk tot wel 12 meter sneeuw vallen. Neem dus geen risico, rij veilig. Monteer winterbanden en neem sneeuwkettingen mee.

Tot slot: Neem tijdens je heen- en terugreis een overnachtingshotel onderweg, dan kom je lekker uitgerust aan.

Plaats een reactie